Home 9 Zwangerschap 9 Gezond zwanger

Gezond zwanger

Voor jezelf en je kind

Door een gezonde leefstijl voor en tijdens je zwangerschap, kan je de uitkomst voor jou en je kind positief beïnvloeden. Zorg daarom goed voor jezelf en je kindje. Op de informatieavond over de zwangerschap vertellen we hier uitgebreid over.

Een gezonde leefstijl

Minder kans op complicaties
Een gezonde leefstijl van beide ouders kan de kans op complicaties tijdens zwangerschap, bevalling, in de kraamtijd, maar ook in het latere leven van je kind verminderen. Het gaat hierbij om aspecten als voeding, gewicht, roken, alcohol- en medicijngebruik. Verder kunnen mogelijke risicofactoren in de familie of op je werk een rol spelen.

Voorkomen is beter dan genezen!
Welke adviezen je wel of niet wilt opvolgen blijft natuurlijk volledig aan jezelf. Bedenk dat de periode dat je zwanger bent relatief kort is en dat de gevolgen ervan levenslang kunnen zijn. Gezond zwanger worden is daarom wat ons betreft het advies. Voorkomen blijft immers altijd beter dan genezen! Je kan bij ons terecht als je hierover vragen hebt, dit wordt ook wel het kinderwensspreekuur genoemd.

Voeding

Gezond eten en veel drinken
Het is belangrijk om gezond te eten en veel te drinken. Je hoeft niet voor twee te eten, maar ga niet lijnen tijdens de zwangerschap. Door de misselijkheid in het begin van de zwangerschap kun je een paar kilo afvallen, dat is niet erg. Gemiddeld komen vrouwen tijdens de zwangerschap 12-15 kilo aan, sommigen meer, anderen minder.

Foliumzuur
Gebruik foliumzuur vanaf dat je stopt met anticonceptie  tot en met de eerste tien weken van de zwangerschap (400 of 500 microgram). Foliumzuur verkleint de kans op een aantal ernstige handicaps bij het kindje waaronder een spina bifida (open ruggetje).

Juiste informatie
Over do’s en don’ts wat betreft voeding in de zwangerschap kan je heel veel vinden op internet. Wij raden je aan om hierover te lezen op www.voedingscentrum.nl. Hier vind je informatie die juist is. Complete informatie over onder andere rauw vlees, rauwe melk, lever en vis. Je kan daar ook een A-viertje downloaden met belangrijke tips, handig voor op de koelkast!

Roken, alcohol en drugs

Alcohol

Alcohol is schadelijk voor je kind
Drink geen alcohol als je zwanger bent. Dat is slecht voor je baby. Zelfs af en toe een glaasje kan al schadelijk zijn. Het is slecht voor de vorming van de organen, soms groeit de baby niet goed, of wordt te vroeg geboren. Het kan zorgen voor leer- en gedragsproblemen en problemen met concentreren bij je kind.
Meer informatie vind je op: www.alcoholenzwangerschap.nl


Roken

Roken belemmert o.a. de groei
Roken is slecht voor je kindje omdat de schadelijke stoffen uit de sigaret via jouw bloed door de placenta en navelstreng ook in het bloed van je kindje terechtkomen. Hierdoor krijgt je kindje minder voeding en zuurstof. Daardoor groeit de baby minder goed.

Levensbedreigende complicaties
Het kan ook andere (voor de baby levensbedreigende ) complicaties in de zwangerschap veroorzaken. Ook wiegendood komt vaker voor als de zwangere heeft gerookt, of als er wordt gerookt in het bijzijn van de baby. Ook meeroken is ongezond. Vraag mensen in je omgeving buiten te roken.
Meer informatie vind je op de website www.stivoro.nl of Trimbos

Stel ons op de hoogte
Vertel ons altijd dat je rookt, we kunnen dan kijken of we je kunnen helpen te stoppen of dat we tijdens de zwangerschap extra controles moeten doen.


Drugs

Drugsgebruik is erg gevaarlijk
Gebruik nooit drugs tijdens je zwangerschap. Drugs gebruiken (dus ook blowen) is erg gevaarlijk voor je kindje. Vertel het ons altijd als je drugs gebruikt, we kunnen dan kijken of we je kunnen helpen te stoppen. Het is erg ook belangrijk voor ons om te weten zodat we zo nodig tijdens de zwangerschap extra controles doen en in geval van harddrugs moet de baby na de geboorte afkicken.
Meer informatie vind je op de website www.jellinek.nl

Werk

Werkplek risico’s?
Je doet er verstandig aan om te controleren of je werkplek risico’s voor de vruchtbaarheid of zwangerschap oplevert. Denk je dat je werkplek risico’s met zich meebrengt, vraag dan bij voorkeur advies vóór je zwanger bent bij de bedrijfsarts of arbodienst. Op de website het ministerie van Sociale Zaken en Werkgelegenheid vind je hierover meer informatie.

Actief zwanger bevalt makkelijker
Sporten kan veel klachten in de zwangerschap voorkomen of verminderen, verbetert je slaap en het is wetenschappelijk bewezen dat vrouwen die actief bewegen tijdens de zwangerschap makkelijker bevallen. Noors onderzoek in 2015 laat zien dat vrouwen die drie keer per week redelijk intensief sporten 14% minder kans hebben op het krijgen van bekkenpijn.

Matig intensief bewegen
Het algemeen geldend advies (ook buiten de zwangerschap) is minimaal vijf dagen per week 30 minuten matig intensief bewegen. Bij matig intensief heb je een voelbaar hogere hartslag, je ademhaling gaat sneller, maar je kunt nog wel praten. Voor alle sporten in de zwangerschap geldt: luister naar je lichaam!

Verhoogd risico
Contactsporten en sporten met een verhoogd risico op vallen (bijvoorbeeld boksen, paardrijden, skiën) zijn niet geschikt tijdens de zwangerschap. Zwemmen, wandelen en fietsen juist wel. In Groningen zijn ook diverse sportieve zwangerschapscursussen, je kan ze vinden onder het kopje cursussen in Groningen.

Sauna

Niet in de eerste 14 weken
Hoewel niet onderzocht op mensen, mogen we uit dierproeven toch opmaken dat bezoek aan de sauna in de eerste 14 weken van de zwangerschap niet is aan te raden. Bij dieren, die tijdens de beginperiode van de dracht aan hoge temperaturen werden blootgesteld, zijn hogere percentages miskramen en aangeboren afwijkingen geconstateerd. Men veronderstelt daarom dat hoge temperaturen in het begin van de zwangerschap mogelijk afwijkingen en miskramen kunnen veroorzaken. Daarom adviseren we om de eerste 14 weken de sauna niet te bezoeken. 

Doe voorzichtig en luister naar de lichaam
Na de 14e week mag je de sauna normaal bezoeken.  Begin alleen voorzichtig en doe korte sessies, want door de hormonen kan het zijn dat je er anders op reageert dan buiten de zwangerschap. Ga niet in de heetste sauna. Als je duizelig wordt of je anderszins akelig voelt ga dan onmiddellijk uit de sauna.

Zonnen en zonnebank

Wees voorzichtig
Voor zowel de zon als voor de zonnebank geldt, wees voorzichtig. Door de zwangerschap krijgen veel vrouwen een andere pigmentatie van de huid, hierdoor kan je vlekkerig bruin worden. Sommige vrouwen krijgen het zogenaamde zwangerschapsmasker. Een maskervormige verkleuring in het gezicht. Het vervelende is dat het niet altijd volledig verdwijnt na de zwangerschap. Probeer dus altijd heel voorzichtig uit hoe je huid reageert op de zon en gebruik een hoge beschermingsfactor. Voor de zonnebank geldt, niet langer dan 15 minuten. Als je buik dikker wordt is hij ook gevoeliger voor verbranden, bij een dikke buik is het daarom verstandig de buik te beschermen tegen de zon.

Haar verven

Op zich geen nadelige gevolgen, maar…
Er is veel onderzoek gedaan naar de effecten van het verven van je haar. Bij geen enkel onderzoek werden nadelige effecten gevonden. Er komt ook maar een minimale hoeveelheid van de verfstoffen via je hoofdhuid in je bloedbaan. Toch zouden we je aanraden het artikel over blootstelling aan chemische stoffen te lezen en naar aanleiding van dit artikel je eigen keuzes te maken of je het wel of niet verstandig vindt om je haar te verven.

Vrijen

Geen probleem
Een vraag die niet iedereen durft te stellen, maar het antwoord is, ja! Het kan nooit kwaad om te vrijen als je zwangere bent, tenzij je vliezen zijn gebroken of bloedverlies hebt. 

Harde buik door vrijen
De baby zit goed verpakt in vruchtwater en zal weinig meer merken dan wanneer je in tempo de trap op loopt. Bij het vrijen kan de baarmoeder hard worden, dat komt doordat er oxytocine vrijkomt. Dat kan geen kwaad. Als de baarmoeder nog niet toe is aan bevallen, zal je hiervan geen ontsluitingsweeën krijgen. Zo’n harde baarmoeder wordt vanzelf weer zacht, hoewel het soms wel een uur kan duren. Dat voelt strak aan.

Kortom: laat je het genoegen niet ontzeggen.

Vakantie en vliegen

Vakantie = ontspanning
Als de zwangerschap voorspoedig verloopt is er geen enkel bezwaar om op vakantie te gaan. Het is juist een goede manier om te ontspannen en je samen voor te bereiden op de komst van de kleine. Bij een zwangerschap van een eerste kindje wordt het ook wel de babymoon genoemd. 

Kies verstandig je bestemming
Kies wel verstandig waar je heengaat. Hoog in de bergen is in verband met minder zuurstof in de lucht minder gunstig voor jou en je baby. Ook de tropen raden we af in verband met de (tropische) infectieziekten. 

In het vliegtuig?
Er is weinig bezwaar tegen vliegen tijdens de zwangerschap. Maar op het eind van de zwangerschap willen vliegmaatschappijen geen zwangere vrouwen meer meenemen. Niet omdat dat schadelijk is voor de zwangerschap, maar omdat ze het risico niet willen lopen op een bevalling aan boord en eventueel daarvoor een noodlanding. Informeer dus voordat je een boeking doet tot welke zwangerschapsduur de vliegmaatschappij je meeneemt. Bij ons kan je dan een zwangerschapsverklaring krijgen om mee te nemen.

Infectiezieken

Wees alert
Infectieziekten zoals rode hond, waterpokken, vijfde ziekte of cytomegalie-virus (CMV) kunnen in je zwangerschap niet alleen jezelf maar ook je kindje ziek maken. Het is daarom belangrijk meteen contact met ons op te nemen als je contact hebt gehad met iemand die deze ziekte heeft. Wij zullen dan beoordelen of extra onderzoek of eventuele vaccinaties noodzakelijk zijn.

Tandarts

Tandvlees sneller ontstoken
Vroeger zeiden de mensen: ‘Elk kind kost een tand’. Gelukkig is dat niet zo. Maar als je zwanger bent, kun je sneller gaatjes krijgen doordat je tandvlees veel makkelijker bloedt. Als je zwanger bent, gaan de bloedvaatjes in je mond sneller stuk dan normaal. Daardoor kan je tandvlees sneller ontstoken zijn. Dit komt doordat er meer bloed door de adertjes in je mond stroomt als je zwanger bent.

Verzorg je gebit goed
Volgens diverse onderzoeken zou een onbehandelde parodontitis tot vroeggeboorte kunnen leiden. Waarom dit is, is nog niet precies bekend. Mogelijk wordt dit veroorzaakt doordat de ontsteking een verhoogde activiteit van de afweerreactie van het lichaam geeft en dit kan weeën opwekken. Bovendien kunnen bacteriën via de bloedbaan in de placenta komen en daar een afstotingsreactie veroorzaken. Verzorg je gebit dus goed. Daarmee voorkom je problemen. 

Het is verstandig om in de zwangerschap een extra bezoek aan de tandarts of mondhygiëniste in te plannen.

Fiere Agenda