Home 9 Kraamtijd 9 Praktische zaken

Praktische zaken

To do na de bevalling

Na de bevalling moeten er ook praktische zaken geregeld worden. Er moet geboorteaangifte worden gedaan, de verzekering moet weten dat de baby geboren is. Er komt iemand langs van de GGD voor de hielprik en gehoortest. Ook is het belangrijk om je lichaam weer te helpen herstellen met onder andere bekkenbodemspieroefeningen.

Aandachtspunten

Informatie en advies

Geboorteaangifte

Het is verplicht om binnen 3 dagen na de geboortedag van een baby geboorte-aangifte te doen bij de gemeente waar het kind geboren is. De aangifte kan in de meeste gevallen digitaal worden gedaan.

Als je aangifte moet doen op het gemeentehuis wat neem je dan mee:

  • Een geldig legitimatiebewijs;
  • Indien van toepassing het trouwboekje;
  • Indien van toepassing een kopie van de akte van erkenning en/of de akte van naamskeuze.

Meer informatie www.postbus51.nl

Hielprik en gehoorscreening

Thuis bezoek van GGD
Tussen de 4e en 7e dag na de bevalling komt er iemand van de GGD Groningen bij jullie thuis voor de gehoortest en hielprik. De GGD wordt na de aangifte van jullie kindje automatisch ingelicht, daarom is het belangrijk tijdig aangifte van de geboorte te doen. Bij de hielprik wordt het bloed van jullie kindje onderzocht op 17 zeldzame maar behandelbare ziekten. Vroege opsporing van deze ziekten zorgt voor veel betere behandelingsmogelijkheden en een betere toekomst voor jullie kind. De uitslag van deze screening heb je binnen 3 weken na de bloedafname. 

Gehoortest
De gehoorscreening gebeurt thuis door middel van een klein zacht dopje in het oor met daarin een klein microfoontje en een speaker. Dit onderzoek doet geen pijn. Soms moet de test een aantal dagen later nog eens over gedaan worden voordat er duidelijkheid is over de uitslag. Beide oren worden apart getest. Meer infomatie

Oefeningen en adviezen voor na de bevalling

Als je een vaginale bevalling hebt gehad, dan zijn je bekkenbodemspieren uitgerekt en gekneusd. Daarnaast kunnen ze beschadigd raken door een knip of een scheur. Na een keizersnede is je bekkenbodem minder belast door de bevalling, maar door de zwangerschap wel verzwakt. De bekkenbodem voelt vaak anders na een bevalling, je kunt soms niet goed voelen wanneer je moet plassen of ontlasten of misschien kun je de urine of ontlasting niet goed ophouden. Gelukkig zijn deze klachten meestal tijdelijk. Om het herstel te bevorderen is het belangrijk dat je na de bevalling verstandig omgaat met het bekken, de lage rug en de bekkenbodem. Wanneer je na de geboorte van je baby weer wat uitgerust bent en je een beetje ‘goed’ voelt. Dan kun je rustig aan beginnen met de oefeningen van je bekkenbodem, bijvoorbeeld een paar dagen na de bevalling.

In het zorgplan van het kraamcentrum staan vaak al oefeningen beschreven. Wij hebben in samenwerking met Fysiotherapie ‘de Vuursteen’ bekkenbodemoefeningen op papier gezet, die je vlak na de bevalling kan doen. Klik op deze link. Het is belangrijk om de oefeningen ontspannen te doen. Probeer daarom dagelijks de tijd en rust voor de oefeningen te nemen.

Anticonceptie

Bij het afsluiten van de zorg bespreken we altijd de anticonceptie. We merken dat dit onderwerp dan nog niet altijd (weer) leeft omdat je net bevallen bent. Het vraagt tijd en aandacht om de keuze te maken die bij jou past. Er zijn vele mogelijkheden en het is belangrijk om rekening te houden met bijvoorbeeld de combinatie met borstvoeding en eerdere ervaringen. Eens in de zes weken is er in onze praktijk een anticonceptiespreekuur.

Wendy Wielenga is de anticonceptiespecialist. Zij weet antwoord op alle vragen rondom anticonceptie. Ze kan een recept voorschrijven, een spiraaltje plaatsen of verwijderen en ze kan een implantatiestaafje plaatsen of verwijderen. Ze biedt ook nazorg.

Je kunt rechtstreeks een afspraak met haar maken.

Voor meer informatie:
www.anticonceptiespecialist.nl
wendy@anticonceptiespecialist.nl
Telefoon: 06-12672604

Fiere Agenda