Praktische zaken

Na de bevalling moeten er ook praktische zaken geregeld worden. Er moet geboorteaangifte worden gedaan, de zorgverzekering moet weten dat de baby geboren is en er komt een screenster langs voor de gehoortest en de hielprik. Ook is het belangrijk om weer te werken aan het herstel van je lichaam door bekkenbodemspieroefeningen te gaan doen.

Op tijd voorbereiden

Geboorteaangifte

Het is verplicht om binnen 3 dagen na de geboortedag van een baby geboorte-aangifte te doen in de gemeente waar het kind geboren is. De aangifte wordt vaak door een van de ouders, meestal de vader, gedaan. Als dit in bepaalde gevallen niet kan, mag ook iemand die bij de geboorte aanwezig was aangifte doen.

 

Wat neem je mee?

  • Een geldig legitimatiebewijs;
  • Indien van toepassing het trouwboekje;
  • Indien van toepassing een kopie van de akte van erkenning en/of de akte van naamskeuze.

 

Waar kan je de aangifte doen?

  • Dienst Informatie en Administratie van de gemeente Groningen.

Meer informatie www.postbus51.nl

Hielprik en gehoorscreening

Thuis bezoek van GGD
Tussen de 4e en 7e dag na de bevalling komt er iemand van de GGD Groningen bij jullie thuis voor de gehoortest en hielprik. De GGD wordt na de aangifte van jullie kindje automatisch ingelicht, daarom is het belangrijk tijdig aangifte van de geboorte te doen. Bij de hielprik wordt het bloed van jullie kindje onderzocht op 17 zeldzame maar behandelbare ziekten. Vroege opsporing van deze ziekten zorgt voor veel betere behandelingsmogelijkheden en een betere toekomst voor jullie kind. De uitslag van deze screening heb je binnen 3 weken na de bloedafname.

 

Gehoortest
De gehoorscreening gebeurt thuis door middel van een klein zacht dopje in het oor met daarin een klein microfoontje en een speaker. Dit onderzoek doet geen pijn. Soms moet de test een aantal dagen later nog eens over gedaan worden voordat er duidelijkheid is over de uitslag. Beide oren worden apart getest. Meer infomatie

Oefeningen en adviezen voor na de bevalling

Als je een vaginale bevalling hebt gehad, dan zijn je bekkenbodemspieren uitgerekt en gekneusd. Daarnaast kunnen ze beschadigd raken door een knip of een scheur. Na een keizersnede is je bekkenbodem minder belast door de bevalling, maar door de zwangerschap wel verzwakt. De bekkenbodem voelt vaak anders na een bevalling, je kunt soms niet goed voelen wanneer je moet plassen of ontlasten of misschien kun je de urine of ontlasting niet goed ophouden. Gelukkig zijn deze klachten meestal tijdelijk. Om het herstel te bevorderen is het belangrijk dat je na de bevalling verstandig omgaat met het bekken, de lage rug en de bekkenbodem. Wanneer je na de geboorte van je baby weer wat uitgerust bent en je een beetje ‘goed’ voelt. Dan kun je rustig aan beginnen met de oefeningen van je bekkenbodem, bijvoorbeeld een paar dagen na de bevalling.

 

In het zorgplan van het kraamcentrum staan vaak al oefeningen beschreven. Wij hebben in samenwerking met Fysiotherapie ‘de Vuursteen’ bekkenbodemoefeningen op papier gezet, die je vlak na de bevalling kan doen. Klik op deze link. Het is belangrijk om de oefeningen ontspannen te doen. Probeer daarom dagelijks de tijd en rust voor de oefeningen te nemen.

Ben je zwanger of wil je zwanger worden? Welkom!

Persoonlijk: een veilig gevoel

Zwangerschap en bevallen zien wij als een natuurlijk proces. Wij willen je hierbij op een persoonlijke en deskundige manier begeleiden. Ons doel is dat jij en je partner aan het einde van deze periode met een trots en tevreden gevoel terugkijken op deze bijzondere tijd in je leven. Wij willen in de zorg zoveel mogelijk voldoen aan je wensen. Veiligheid voor moeder en kind staan hierbij voorop.

Waarom Fiere?!

  • Hecht team van vier ervaren verloskundigen
  • Dagelijks (avond-) spreekuur op diverse locaties
  • Zorg die bij jou past
  • Fiere! informatie & cursussen in eigen praktijk
  • Hoge kwaliteit echo’s bij ons eigen echocentrum Vita, ook 3D
  • Lid van de Martini Geboorte Groep

Contact