Home 9 Zwangerschap 9 Miskraam

Miskraam

Als het hartje niet meer klopt

Bloedverlies in de zwangerschap komt vrij regelmatig voor. Het kan alarmerend zijn, maar dat is niet altijd het geval. Op deze pagina leggen we uit hoe je een mogelijke miskraam kan herkennen. We vertellen ook wat je daarna kan verwachten.

Bloedverlies tijdens de zwangerschap

Altijd even bellen

Wanneer je tijdens de zwangerschap bloed verliest, maak je je natuurlijk zorgen. Bloedverlies in de eerste 16 weken van de zwangerschap komt voor bij één op de vijf vrouwen. Bij de helft van deze vrouwen houdt het bloedverlies na enkele dagen op en gaat de zwangerschap normaal verder. Bij de andere helft blijft het bloedverlies bestaan en kan er sprake zijn van een miskraam. Dit wil zeggen dat het embryo (de vrucht) wordt afgestoten.

Altijd even bellen bij bloedverlies

Wanneer er sprake is van bloedverlies, bel je met ons. De praktijkverpleegkundige of verloskundige stelt je vragen over het bloedverlies, eventuele buikpijn of andere klachten en de vermoede of vastgestelde termijn van de zwangerschap. Dit gesprek vindt meestal telefonisch plaats. Er kan dan worden besproken of het bijvoorbeeld zinvol is om (nog) een echo te laten maken.

We begeleiden je bij een miskraam

Wanneer er is vastgesteld dat er inderdaad sprake is van een miskraam zullen we je begeleiden totdat het helemaal achter de rug is. We zullen je uitleg geven over onder andere het afwachten van een spontaan beloop of een verwijzing naar de gynaecoloog voor behandeling. Hier kan je meer informatie vinden over een miskraam.

Wanneer direct contact opnemen?

Neem direct contact op met onze praktijk bij één van de volgende verschijnselen:

  • Als het bloedverlies hevig is en niet meer met maandverband is op te vangen, zeker bij klachten van ‘sterretjes zien’ of flauwvallen;
  • Als de buikpijn toeneemt en voortdurend aanwezig is;
  • Als je koorts krijgt (hoger dan 38 graden Celsius).