Prenataal onderzoek

Het zekere voor het onzekere!

Natuurlijk wil je als aanstaande ouders graag weten of alles goed is met je kindje. Er zijn een aantal onderzoeken die jullie kunnen laten doen in de zwangerschap om eventuele afwijkingen bij de baby op te sporen. Dat geeft meestal rust en zekerheid. Of je deze onderzoeken wilt laten doen bepaal je zelf.

Prenatale screening

Je kunt je ongeboren kind laten onderzoeken op een aantal aangeboren aandoeningen. Dit heet prenatale screening. Je kan kiezen voor verschillende onderzoeken:

 

  • De Nipt: Prenatale screening door middel van bloedonderzoek op down-, edwards- en patausyndroom.
  • De 13 weken echo: Onderzoek naar lichamelijke afwijkingen. De 13 weken echo lijkt veel op de 20 weken echo. Je kunt kiezen voor de 13 weken echo als je daarmee deelneemt aan de wetenschappelijke Imitas studie.
  • De 20 weken echo: Onderzoek naar lichamelijke aandoeningen.

 

Meer informatie
Je bepaalt zelf of en welke onderzoeken je wilt laten doen. Voor uitgebreide informatie hierover verwijzen we je naar www.pns.nl. Op deze website kan je veel informatie vinden en onder andere een filmpje kijken met uitleg over deze screening. Verder kan je de keuzehulp ‘bewust kiezen’ invullen ter ondersteuning. Tijdens je eerste afspraak bij ons zullen we het, indien gewenst, ook hebben over deze mogelijkheden tot onderzoek. Het is goed om van tevoren na te denken over hoeveel je tijdens de zwangerschap al wilt weten over je kind en wat je zou doen als er een aandoening uit de onderzoeken komt.

Prenatale diagnostiek

Als er een bepaalde aandoening in jullie familie voorkomt dan kom je soms in aanmerking voor prenatale diagnostiek. De onderzoeken die bij prenatale diagnostiek horen zijn de vlokkentest, de vruchtwaterpunctie en uitgebreid echoscopisch onderzoek in het UMCG. Bij een verhoogd risico naar aanleiding van prenatale screening wordt ook diagnostiek aangeboden.

 

Wel of niet verder onderzoeken?
Kom je in aanmerking voor prenatale diagnostiek dan beslis je zelf of je hiervan gebruik wilt maken. Het is ook mogelijk om te kiezen niks te doen. Prenatale diagnostiek is niet hetzelfde als prenatale screening. Bij prenatale diagnostiek onderzoekt men of het ongeboren kind een bepaalde aandoening wel of niet heeft. Bij prenatale screening berekent men alleen hoe groot de kans op een bepaalde aangeboren aandoening is.

Ben je zwanger of wil je zwanger worden? Welkom!

Persoonlijk: een veilig gevoel

Zwangerschap en bevallen zien wij als een natuurlijk proces. Wij willen je hierbij op een persoonlijke en deskundige manier begeleiden. Ons doel is dat jij en je partner aan het einde van deze periode met een trots en tevreden gevoel terugkijken op deze bijzondere tijd in je leven. Wij willen in de zorg zoveel mogelijk voldoen aan je wensen. Veiligheid voor moeder en kind staan hierbij voorop.

Waarom Fiere?!

  • Hecht team van vier ervaren verloskundigen
  • Dagelijks (avond-) spreekuur op diverse locaties
  • Zorg die bij jou past
  • Fiere! informatie & cursussen in eigen praktijk
  • Hoge kwaliteit echo’s bij ons eigen echocentrum Vita, ook 3D
  • Lid van de Martini Geboorte Groep

Contact

Translate »