Vruchtbaarheid

Hoe zit het met mijn vruchtbaarheid?

Een gemiddelde cyclus duurt 28 dagen en loopt van het begin van de menstruatie tot het begin van de volgende menstruatie. Sommige vrouwen hebben een kortere of langere cyclus. Ook kan het zijn dat de cyclusduur elke maand varieert. De periode van de menstruatie tot de eisprong kan variëren, afhankelijk van de cyclusduur.

De periode vanaf de eisprong tot de menstruatie duurt altijd 14 dagen. Vrouwen met een kortere cyclus hebben de eisprong dus eerder en vrouwen met een langere cyclus hebben de eisprong wat later. Als je zwanger wilt worden, is het belangrijk om je menstruatiecyclus te leren herkennen.

Na de eisprong leeft de eicel waarschijnlijk enkele uren. Een spermacel heeft een iets langere levensduur: drie-eneenhalf tot zes dagen. Probeer hier rekening mee te houden als je graag zwanger wil worden.

Als je met bovenstaande informatie rekening hebt gehouden en desondanks duurt het langer dan een half jaar om zwanger te worden, kun je een temperatuurcurve gaan bijhouden. Door veranderingen in de hormoonhuishouding stijgt je basale lichaamstemperatuur ongeveer een halve graad rondom je eisprong. Hiermee kun je vrij exact het moment van je eisprong bepalen. De optimale tijd voor de bevruchting is dus vanaf 5 dagen vóór de ovulatie tot en met de dag van de ovulatie.

Duurt het langer dan een jaar om zwanger te worden, neem dan contact op met je huisarts.

Contact