Roken

Roken in de zwangerschap brengt duidelijke risico´s met zich mee. Zelf roken, maar ook veel tijd doorbrengen in rokerige ruimtes, heeft een nadelig effect op de zwangerschap en op de vruchtbaarheid. Roken kan een miskraam veroorzaken. Bovendien kan de spermakwaliteit van de man worden aangetast.

In sigaretten zitten schadelijke stoffen die zorgen voor een verminderde doorbloeding van de placenta (moederkoek) en daardoor een verminderde zuurstoftoevoer naar het kind. De kans op bloedingen en voortijdige loslating van de placenta tijdens de zwangerschap is verhoogd. Mede hierdoor is de kans verhoogd dat het kindje tijdens de zwangerschap overlijdt.

Als gevolg van de verminderde doorbloeding en de afgenomen zuurstoftoevoer bestaat het risico dat de baby minder goed groeit. Kinderen van rokende moeders hebben daarom vaak een (te) laag geboortegewicht en worden ook vaker te vroeg geboren ten opzichte van baby´s van niet-rokende moeders. Ze kunnen hierdoor kwetsbaarder zijn. Tijdens hun eerste levensjaren hebben ze vaker ziekten aan de luchtwegen. Er zijn bovendien sterke aanwijzingen dat wiegendood vaker voorkomt als er in de buurt van de baby wordt gerookt. Ook zie je bij deze kinderen verminderde vruchtbaarheid, meer kans op agressief gedrag en overgewicht. Het advies aan beide ouders luidt dan ook: stop met roken en vermijd rokerige ruimtes zoveel mogelijk!

Stoppen is vaak moeilijk omdat het om een verslaving gaat. Toch is dit hèt moment om te stoppen met roken. Je kunt zo veel voor je ongeboren kind betekenen. Indien stoppen met roken niet meteen lukt, kun je proberen het roken af te bouwen. Dit kan door minder sigaretten te gaan roken en door halve in plaats van hele sigaretten te roken. Wij begrijpen dat het lastig kan zijn om te stoppen met roken.

Mocht je meer informatie over stoppen met roken willen, dan kun je kijken op: www.stivoro.nl. Stoppen met roken verdubbelt de kans op een zwangerschap.

Contact