Waar bevallen

Waar komt mijn kind ter wereld?
Zonder medische indicatie kan je tussen de 37 en 42 weken zwangerschap onder begeleiding van de verloskundige, thuis bevallen of kiezen voor poliklinisch in het ziekenhuis.  Indien je in de periode daarvoor of daarna bevalt, dan zal je veiligheidshalve in ieder geval in het ziekenhuis bevallen.

Thuis of poliklinisch bevallen?

 

Tijdens de zwangerschap bespreken we met je welke plaats de voorkeur heeft om te bevallen, thuis of poliklinisch. De keuze voor de plaats van bevallen is afhankelijk van je eigen voorkeur en situatie. Het belangrijkste is dat je je op je gemak voelt en je je zoveel mogelijk kunt ontspannen. Ontspanning is heel erg belangrijk om je bevalling vlot te laten verlopen. Sommige vrouwen kunnen dit het beste thuis en anderen voelen zich prettiger in het ziekenhuis.

 

Toch naar het ziekenhuis?
Op het moment suprême kan het toch weer anders lopen dan je van tevoren had bedacht. Soms moet je vanwege medische redenen toch naar het ziekenhuis. Bij een eerste bevalling gebeurt dat bij bijna de helft van de bevallende vrouwen. Of je wilde eigenlijk naar het ziekenhuis, maar vindt het thuis eigenlijk wel net zo prettig. Hoe dan ook, wij zullen je hierin begeleiden zowel thuis als poliklinisch. Het is dus wel aan te raden om voorbereid te zijn op beide mogelijkheden.

 

Medische indicatie
Soms is het al van tevoren duidelijk dat het beter/veiliger is om in het ziekenhuis te bevallen, dit noemen we een medische indicatie. Je bevalt dan onder leiding van de gynaecoloog.

Feiten

 

 • Ongeveer 1/5 van de Nederlandse vrouwen bevalt thuis. (bron: Stichting Perinatale Registratie);
 • Nederlandse vrouwen zijn positiever over hun bevalling als zij worden bijgestaan door hun eigen verloskundige (bron: Kennispoort Verloskunde);
 • 96 procent van de vrouwen die thuis bevalt, kijkt daar tevreden op terug. Vrouwen die alsnog naar het ziekenhuis moesten zijn het minst tevreden;
 • 27% van de vrouwen die voor het eerst beviel, gebruikte een ruggenprik voor pijnbestrijding; bij vrouwen die al eerder waren bevallen was dit 10%
  (bron : Stichting Perinatale Registratie);
 • Je bevalt het best daar waar jij je ontspannen voelt.

 

* Thuis is niet onveiliger dan het ziekenhuis

Fiere Verloskundigen hand op buik

Ben je zwanger of wil je zwanger worden? Welkom!

Persoonlijk: een veilig gevoel

Zwangerschap en bevallen zien wij als een natuurlijk proces. Wij willen je hierbij op een persoonlijke en deskundige manier begeleiden. Ons doel is dat jij en je partner aan het einde van deze periode met een trots en tevreden gevoel terugkijken op deze bijzondere tijd in je leven. Wij willen in de zorg zoveel mogelijk voldoen aan je wensen. Veiligheid voor moeder en kind staan hierbij voorop.

Waarom Fiere?!

 • Hecht team van vier ervaren verloskundigen
 • Dagelijks (avond-) spreekuur op diverse locaties
 • Zorg die bij jou past
 • Fiere! informatie & cursussen in eigen praktijk
 • Hoge kwaliteit echo’s bij ons eigen echocentrum Vita, ook 3D
 • Lid van de Martini Geboorte Groep

Contact